Amiben nem lehet csalódni: Franciaország

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Amiben nem lehet csalódni: Franciaország

Feltöltve: 2013-04-23

Turisztikai szakemberek azt jósolják, hogy 2013-ban 5-10 százalékkal nő a Franciaországba utazó magyar turisták száma. Nem is csoda, hiszen Franciaország mindent tud nyújtani, amire egy turista vágyik: kultúra, városlátogatás, vízparti nyaralás, aktív turizmus, síelés…

A Franciaországot felkereső magyar turisták száma 2012-ben nem változott az egy évvel azelőttihez képest, de az megfigyelhető, hogy az egyéni turizmus erősödik. A főbb motivációk: kultúra, városlátogatás, vízparti nyaralás, aktív turizmus, síelés.

Látványos és érdekes események szervezésével – Marseille Provence 2013, lille300 – Franciaország egyre inkább kulturális desztinációként határozza meg magát. Több mint 40 ezer jegyzett műemléke van, 33 helyt kapott az UNESCO világörökségi listáján is. Múzeumainak száma 8 ezerre tehető, évente körülbelül 500 fesztivált tartanak az országban, és számos koncert, illetve színházi és balettelőadás kápráztatja el a látogatókat. És akkor még nem is beszéltünk az ultramodern kiállítótermekről, a lenyűgöző parkokról és kertekről és a világhírű francia konyhaművészetről…

Turisztikai régiók bemutatkozása

A Francia Turisztikai Hivatal workshopján néhány francia régió mutatkozott be. Ha gyorsan mondani kellene egy francia turisztikai desztinációt, sokaknak valószínűleg Nizza és a Riviéra ugrana be. Nem tévednének: Nizza évi 4 millió látogatójával Párizs után a második legnépszerűbb célpont. A napsütéses napok száma évente 300, nemzetközi város emberi léptékekkel, ahol minden megközelíthető gyalogosan is: az óváros, a butikok, az éttermek, a híres Promenade des Anglais, a galériák… A környékét sem érdemes kihagyni, hiszen buszokkal könnyen és olcsón megközelíthető és gyönyörű.

Menton a béke és a szépség városa egyben, hiszen hegyek óvják, amelyek végül a tengerrel találkoznak. Számunkra azért is kedves lehet, mert magyar vonatkozása is van – itt szervezte a legrégebbinek tartott zenei fesztivált 1950-ben honfitársunk, az emigráns Boross András.

A Rhone-Alpok régió képviselője a 36 ezer éves Chauvet-Pont-D’Arc barlangra (Lascaux) hívta fel a figyelmet, amelyben 425 ősi festmény található. Egyelőre nem látogatható, de jövőre elkészül a másolata, ahol a látogatók megcsodálhatják az alkotásokat. Mintegy 6 millió euró befektetéssel renoválják az Aiguille de Midit, ami az új dizájnjának és az attrakcióinak köszönhetően várhatóan az eddiginél is több látogatót vonz majd.

Les Menuires/Saint Martin de Belleville a világ legnagyobb síarénája, ahol bárki megtalálhatja a kedvére való pályát. A mindenkit szó szerint kell venni: Piou-Piou faluban már három hónapos kortól fogadják a gyerekeket, és a pályákat úgy alakították ki, hogy a család minden tagja együtt csúszkálhasson rajtuk. Síelés után pedig betérhetnek a helyi üzletekbe, vagy kóstolgathatják a helyi finomságokat.

Val Thorens a legjobb sípályák és a legjobb légkör előnyeit egyesíti. A 2.300 méter magasan fekvő síközpontban a pályák hossza összesen 600 kilométer. Itt található Franciaország leghosszabb (6 kilométeres) szánkópályája is. Az idei szezon újdonsága volt többek között az ingyen wifi a pályákon, valamint az első ötcsillagos szálloda, a Hotel Altapura megnyitása.


Mámor, gasztro, repülés

A Mâcon régió a bor földje, ahol nyolc borutat lehet megtenni, például Beaujolais vidékén át, és közben meg lehet ismerkedni a római örökség nyomaival, vagy fel lehet fedezni olyan középkori kastélyokat, mint Pierreclos, Berzé, Brancio, Solutré, Saint Amour… A túraútvonalak hossza 360 kilométer a régióban, vannak hőlégballonos túrák is, és itt található az ország egyik legnagyobb állatkertje.

A Reunion-sziget egyszerre kínálja a vulkáni, holdbéli táj és a fehér homokos tengerpart tropikus élményét, azért még a legrövidebb kirándulás is felejthetetlen élmény lesz. Főleg, ha hozzávesszük a búvárkodással összekötött kajaktúrákat vagy a helyi gasztrotúrákat is.

Az Air France magyarországi képviseletének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren átadták a Satellite S4 terminált, amelyet kifejezetten az Air France és SkyTeam partnerei utasai számára hoztak létre. Évente 7,8 millió utast tud fogadni, területe 100 ezer négyzetméter, amiből 6 ezer négyzetmétert üzletek, bárok és éttermek foglalnak el, és a korábbinál sokkal magasabb színvonalú szolgáltatást tud kínálni.


Tények Franciaországról:

A Francia Köztársaság 22 szárazföldi és 4 tengerentúli régióból áll (Guadeloupe, Mrtinique, Francia-Guyana és Réunion sziget), ehhez jön még Francia Polinézia, Új-Kaledónia, Wallis&Futuna, Mayotte, St-Pierre&Miquelon és a déli és déli-sarki francia territórium.

A turizmus részesedése Franciaország GDP-jében: 7,12 százalék
Az ágazatban foglalkoztatottak száma: 2 millió
Külföldi turisták száma (2012): 81,2 millió turista
Az általuk elköltött összeg (2012): 39,16 millió euró
A legfontosabb küldőországai: Egyesült Királyság (2011-ben 12,4 millió vendég), Németország (11,6 millió vendég) és Belgium (10,1 millió vendég)

2012-ben az előző évinél 3 százalékkal több napi síbérletet adtak el, összesen mintegy 55 milliót, amivel Franciaország került a világ sídesztinációi között az első helyre. Az USA-ban ugyanez a szám 51 millió volt (-16 százalék), Ausztriában pedig 50 millió (-2 százalék).

2011-ben 6081 rendezvényt tartottak Franciaországban.

A világ leglátogatottabb múzeuma a Louvre, amely 2011-ben rekordnak számító 8,8 milliós látogatószámot ért el.

2012-ben 594 Michelin-csillagos étterem működött Franciaországban.